Стало відомо, коли на Закарпатті лемки запалять свою ватру

Стало відомо, коли на Закарпатті лемки запалять свою ватру фото

Туристичний інформаційний центр “Турінформ Закарпаття” повідомляє, що “Лемківська ватра 2024” відбудеться 24 серпня 2024 року в мальовничому селі Ворочево. Початок заплановано на 15:00, обіцяючи день, сповнений багатими традиціями, живою музикою та цікавими заходами.

Як повідомив Іван Погоріляк, голова Перечинської громади, “Лемківська Ватра 2024” буде незабутньою подією, головне, це буде дійство для дітей та батьків.

“Діти будуть змагатися із гри у волейбол та мініфутбол, а також матимуть можливість готувати традиційні лемківські страви на вогнищі”, – зазначив він.

Кульмінацією фестивалю стане запалення лемківської ватри, символічний акт вшанування культури та традицій наших пращурів. Це багаття, або “ватра”, служить символом поваги та спадкоємності лемківської спадщини.

Деталі події “Лемківська ватра у 2024 році”:

Дата: 24 серпня 2024 року

Місце проведення: село Ворочово

Початок: 15:00

Зверніть увагу

“Це не фестиваль чи святкування, це дійство, яке набуває особливого значення в умовах війни. Жителям Ужанської Долини та загалом Перечинської громади, усім новим жителям, що тимчасово тут перебувають, важливо разом підтримувати та відтворювати традиції й культуру. Ця подія спрямована на те, щоб діти та батьки мали не лише дозвілля, але й відновлення ментальоного здоровя, занурення в емоційне дійство, через співи, музику, відтворення звичаїв та обрядів. Це дійство відбудеться на День Незалежності України 24 серпня 2024 року”, – йдеться у повідомленні.

Лемківська культура Закарпатської області у Долині річки Уж є унікальною та багатогранною, поєднуючи в собі мистецьку цінність, фольклор, етнографічні звичаї, танці та пісні. Вона продовжує жити і розвиватися завдяки зусиллям місцевих жителів, культурних організацій та музеїв, таких як “Лемківська садиба” у Зарічові, які зберігають та передають цю багату спадщину наступним поколінням.

Джерело

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту з помилкою та натисніть Ctrl+Enter.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *