Які російські наративи приховує заява прем’єра Угорщини Орбан про те, що «він не знає яка територія України може увійти в ЄС»

Орбан Україна не змінювала своїх кордонів фото

За час повномасштабного вторгнення росії в Україну, чи не найбридкішою поведінкою у стосунках з Україною відзначилася Угорщина. Її керівництво на чолі з Віктором Орбаном у своїх заявах та діях відверто підіграє росії та її пропаганді. Днями, Орбан відзначився ще однією скандальною заявою – мовляв, він «не знає, яка територія України може увійти у ЄС…». Далі у матеріалі про те, які наративи російської пропаганди приховує така заява.

Які російські наративи приховує заява прем’єра Угорщини Орбан про те, що «він не знає яка територія України може увійти в ЄС»

ЩО САМЕ СКАЗАВ ОРБАН?

Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заявив, що потрібно знайти відповіді на «дуже складні питання», перш ніж Європейський Союз зможе почати переговори про членство України. Зокрема, Орбан переймається тим, що «не знає, наскільки велика територія» України, бо війна ще триває. Українська сторона відреагувала на це (ймовірно) іронічно (цитує Reuters).

«Ми не знаємо, наскільки велика територія цієї країни, оскільки війна все ще триває. Ми не знаємо, скільки її населення, тому що вони тікають … Прийняти країну в ЄС, не знаючи її параметрів, це було б безпрецедентно», — сказав угорський лідер.

Орбан зазначив, що ЄС повинен вирішити, чи може він «серйозно розглядати» членство країни, яка зараз перебуває у стані війни. На його думку, варто відповісти на «дуже довгі та складні питання», перш ніж почати переговори про вступ України.

Безумовно, що така заява не залишилася без відповіді української сторони. В українському Міністерстві закордонних справ відреагували на такі слова Орбана, поінформувавши його, що кордони України є міжнародно визнаними й не змінювалися від 1991 року.

«Позитивно відзначаємо, що прем‘єр-міністр Угорщини турбується про вступ України в Європейський Союз. Інформуємо, що Україна не змінювала своєї території в межах міжнародно визнаних кордонів», — написав речник МЗС Олег Ніколенко.

ЯКІ НАРАТИВИ ПРОПАГАНДИ ПРИХОВУЄ ЗАЯВА ОРБАНА

МЕСЕДЖ 1. Орбан говорить, що «…ми не знаємо, наскільки велика територія цієї країни, оскільки війна все ще триває»…

НАРАТИВИ

Таким контекстом заяви Орбан фактично визнає, що території, які анексувала росія, починаючи від 2014 року, та ті тимчасово окуповані території, які країна-агресор фіктивно «приєднала» до себе – не є частинами України. Фактично Орбан говорить, що ці території – російські. Саме це активно просуває кремль.

Крім того, Орбан у цій заяві не визнає Україну у кордонах 1991 року, які міжнародно визнані, і цілісність яких підтримує цивілізований світ.

До того, ж у цій заяві приховано і інший зміст – Орбан визнає право на захоплені території за росією і не визнає права не них України. І не тільки зараз, а і після війни. І у такий спосіб він підіграє кремлівській пропаганді в тому, що якщо війна і закінчиться – то на умовах саме росії, а не України у питанні захоплених територій.

МЕСЕДЖ 2. Орбан каже: «… Прийняти країну в ЄС, не знаючи її параметрів, це було б безпрецедентно». 

НАРАТИВИ

Тут проглядається наратив, який певний час намагалися нав’язати та активно обговорювали, так звані «західні експерти» (навіть не здогадуючись, що цю тему їм підкинули пропагандисти кремля), про «корейський варіант» для України. Розділення українських територій за сценарієм Північної та Південної Кореї за підсумками війни 50-тих років.

Проте, це фактично інша інтерпретація попередніх наративів, запакована в іншу обгортку, начебто більш гуманних і цивілізованих. Але по суті таких, що грають на руку рф і провокують розділення України.

ПОПЕРЕДНІ ЗАЯВИ ОРБАНА

У червні 2023 року Орбан заявив, що Україна вже не суверенна держава: «… справді важливо те, що хочуть робити американці. Україна більше не є суверенною державою. У них немає грошей. У них немає зброї. Вони можуть воювати лише тому, що ми їх підтримуємо на Заході. Тож якщо американці вирішать, що хочуть миру, мир буде». http://surl.li/lsewj

Теж у червні Орбан завив, що для нього путін не воєнний злочинець: «Ні. Не для мене… Бо ми на війні. Про воєнні злочини можна говорити після війни. Якщо ви хочете перемир’я, а потім переговори, ми повинні переконати тих, хто є частиною конфлікту, сісти за стіл переговорів. Запросити їх до столу і сказати: «Підійди до столу, я заарештую тебе». http://surl.li/lseye

У січні 2023 року Орбан під час спілкування з журналістами в Будапешті зазначив, що мета росії – «перетворити Україну на некеровану руїну, щоб Захід не міг заявити про неї «як про приз». За його словами, росіяни вже досягли успіху в цьому, оскільки тепер Україна, як Афганістан, є «нічийною землею». http://surl.li/lsezq

Джерело

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту з помилкою та натисніть Ctrl+Enter.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *